in

Zobacz w jaki sposób je i myje się największa oraz najbardziej urocza mysz na świecie – Pakarana.

Pakarana jest rzadkim gryzoniem, trzecim co do wielkości na świecie, zauważalnie większym niż koty, a nawet niektóre psy.

Żyje wyłącznie w lasach tropikalnych na zboczach gór, można je znaleźć w Ekwadorze, Peru, Boliwii, Brazylii, Kolumbii i Wenezueli. Bestia jest wyjątkowo spokojna i przyjazna, dlatego często staje się pupilem.

Dorosła pacarana może ważyć nawet 15 kg, wyglądając jak szlachetny, dobrze karmiony szczur. Ale w przeciwieństwie do szczurów nie psuje zapasów, nie gryzie różnych rzeczy i nie przenosi żadnych chorób. Spokojna, ale bezużyteczna bestia – nie łapie myszy, domu nie strzeże.

Pakarana nie jest drapieżnikiem. Zjada świeże zioła, owoce i warzywa, nie gardzi też ludzkim jedzeniem. Je powoli, skrupulatnie, z apetytem, co przyciąga turystów, którzy rywalizując ze sobą, chcą pogłaskać „przerażającą mysz” – tak nazywano ją dawno temu. Ale wcale nie jest straszna!

 
Pakarana przyciąga uwagę faktem, że jest monogamiczna i jeśli znajdzie partnera życiowego, pozostanie z nim na zawsze. Podobnie jak u ludzi, ciąża trwa do 8 miesięcy, zwykle w miocie dwóch młodych. Pakarana to doskonałe zwierzę domowe.